junk gar

Tuinieren met beperkte middelen is zéér zeker mogelijk! Een bijkomend voordeel is dat je ondertussen ook aan ‘upcycling’ of ‘Junk Gardening’ doet.

Als je handen jeuken, maar je weinig tuinbenodigdheden bij de hand hebt en aarzelt om naar de winkel te gaan, kijk dan eens rond in het huis en de tuin. In je tuinhuis kan je meestal ook wel wat vinden.

Mogelijk vind je veel items die kunnen worden herbruikt tot wat je nodig hebt. Hier zijn enkele goedkope tips en trucs om te tuinieren met beperkte middelen.

Verzamelen

plastic

Verzamel plastic en containers om zaden in te starten. Verpakkingen van paddestoelen, doorzichtige bowls van salades, melk en drankkartons werken prima. Zorg ervoor dat je wat drainagegaten in de bodem prikt alvorens je je grond toevoegt.

Eierdozen kunnen een tijdje worden gebruikt, maar zijn klein dus wees klaar om zaailingen naar grotere containers te verplaatsen als ze meer ruimte nodig hebben.

Bowls van salades zijn geweldige gemeenschapspotten voor het starten van zaden. Zorg er wel voor dat, als je met meer dan één soort plant begint, ze allemaal dezelfde hoeveelheid warmte en licht vereisen en ongeveer evenveel tijd nodig hebben om te ontkiemen.

Je kan zowat alles gebruiken om iets groens in te kweken zolang het niet chemisch is behandeld. Denk maar aan oude kruiwagens, gebroken potten, oude koffiekopjes, emmers…

water spreay

Als de zaden klein zijn, gebruik dan een oude spuitfles om de grond voorzichtig te vernevelen om te voorkomen dat ze losraken. 

Ik gebruik graag oude flesjes van specerijen, omdat ik dan water rechtstreeks naar de basis van nieuw opgekomen zaailingen kan leiden.

Als je zaailingen 2 tot 4 echte bladeren hebben en groot genoeg zijn om te hanteren, pot ze dan op in grotere potten. Yoghurtpotjes, plastic bekers en zelfs in tweeën gesneden toiletpapierrollen kunnen als individuele plantenpotten worden gebruikt.

Doorzichtige plastic bakken zijn geweldige kleine kassen en kunnen in plantenbakken worden veranderd. Zorg ervoor dat je gaten in de bodem prikt voor drainage.

Denk uit de doos

Paletten zijn vrij veelzijdig en kunnen worden gebruikt om verticale tuinen, compostbakken en hekkens te creëren.

Als je geen containers meer hebt, maar wel zakken met aarde, leg ze dan plat op je zonnigste plek, prik een paar gaten in de bodem voor drainage, snijd spleten in de bovenkant en plant direct in de zak.

Compost is de beste bodemverbeteraar en je kunt het zelf maken.

As van een houtvuur kan in plaats van kalk worden gebruikt om de pH van je grond te verhogen.

Grasresten en gedroogde bladeren vormen een uitstekende mulch voor uw tuinbedden.

Verzamel water in een regenton om de waterkosten te compenseren. Je kan er simpel één maken van een vuilnisbak. Door een kraan aan de onderkant toe te voegen, kan een slang eenvoudig worden bevestigd.

Plan vooruit voor de tuin van volgend seizoen door open bestoven planten te kweken en wat, van de beste, zaden te verzamelen die volgend jaar kunnen groeien. 

Bonen, erwten, cukes, pompoen, dille, paprika’s en tomatenzaden zijn gemakkelijk te bewaren. Je zal merken dat ze beter ontkiemen dan diegene die je in de winkel koopt.

Tuinmateriaal Kopen

Als je je bestelling op voorhand bestelt, laden ze alles in je kofferbak zonder persoonlijk contact.

Veel tuincentra en kassen houden uw planten ook bij totdat je klaar bent om ze op te halen tijdens het planten.

Er zijn ook veel tuincentra die online websites hebben.

Kijk of er verkleurde bladeren zijn (meestal het dichtst bij de grond aan de basis van de plant) en snijd die voorzichtig af. Geef ze dan water en laat ze met rust, op een vensterbank, om te acclimatiseren.

Iedereen die zo ver voor het seizoen planten koopt, moet voorbereid zijn om ze in grotere containers te verpotten en voor de juiste verlichting te zorgen (op een vensterbank of met groeilampen) en de planten moeten  tevreden zijn totdat ze vervolgens naar behoren kunnen worden geplant, zowel buiten als in een broeikas. 

Als je niet bereid bent om te verpotten, koop dan niet of de planten zullen eronder lijden en het is niet de moeite waard.

Denk ook eens aan verticaal tuinieren.

Er zijn zoveel manieren om naar boven te groeien – laten we eerlijk zijn, de meeste groenten en fruitdragende planten groeien naar boven – wanneer je voedselproductie in een kleinere ruimte plaatst, overweeg dan om een traditioneel latwerk te gebruiken voor een gerecycelede palletplanter voor een hangende hydroponische tuin. 

verticaal tuinieren
Verticaal tuinieren met oude plastic flessen.

De mogelijkheden voor verticaal tuinieren zijn enorm en vereisen slechts enige creativiteit – productieve ruimte maken uit verloren ruimte is de sleutel tot maximale productiviteit in de kleine stadstuin.

Een lijst met groenten die groeien op prieeltjes en hekjes zou het volgende bevatten:

  • Bonen, erwten en kerstomaten kunnen allemaal worden getraind op een verticale structuur zoals een tutor of een tipi
  • Probeer snijbonen voor hun prachtige bloemen en de bonen
  • Over bonen gesproken …  Engelse komkommers, sugar snaps.
  • Kleine pompoenen, zomerpompoen of winterpompoen, werken goed
  • Jaarlijkse wijnstokken zoals morning glory, moonflower, black-eyed susan vine zijn makkelijke bijgerechten bij de groenten.

Houd er rekening mee als de verticale muur een weelderige groene muur wordt, dat het misschien tijd is om een beetje uit te dunnen. Wijnstokken en klimplanten werken buitengewoon goed, maar let op soorten die succesvol zijn vanwege hun agressiviteit. (Snelle groei en dekking.) Deze moeten meestal vaak en regelmatig worden gesnoeid om ze onder controle te houden.

Hang plantenbakken

Bevestig plantenbakken rechtop aan de muur door houten planken te gebruiken die aan de muur zijn bevestigd of door ze aan een houten hek te spijkeren. 

Op deze manier groeien planten zoals gewoonlijk rechtop en kun je in elke bak prachtige arrangementen creëren door verschillende kleuren en texturen te combineren.

Optimaal gebruik van verticale structuren voor bevestiging

De beste manier om een muurtuin of verticale tuin op te zetten, is door de potten of kozijnen aan een muur of hek te bevestigen. 

aardbeien
Aardbeien

Als je niet in een muur of hek kunt of wilt boren, kunnen de potten worden bevestigd aan kettingen die langs de muren bungelen. Je kunt de plantenbakken ook aan haken hangen of frames plaatsen om de tuin te ondersteunen. 

Planten zijn fototroop. Ze groeien rechtstreeks naar de zon, wat betekent dat uw wijnstok naar de open lucht wil groeien.

Als je de hele muur wilt bedekken, probeer dan de eerste leiders te nemen en bevestig ze horizontaal. De wijnstok maakt dan een bocht van 90 graden en richt zich naar de zon

Gemeenschappelijke tuinen

Geen raam, balkon of tuin op het zuiden? Overweeg een gemeenschappelijke tuin of volkstuintjes het is een geweldige manier om voedsel te verbouwen en de relaties met buren te versterken. Als er in je buurt nog geen gemeenschappelijke tuin is, is er misschien een braakliggend terrein om er een te beginnen? Neem contact op met je gemeente of stad,je weet nooit wat je gedaan kan krijgen!

Eén ding is zeker: leren hoe je groenten met anderen in je gemeenschap kunt verbouwen terwijl je informatie en bronnen deelt, zal meer doen dan eten op tafel zetten.

Collectief tuinieren of zelfs gewoon tuinieren delen, zal helpen om relaties binnen uw gemeenschap op te bouwen en te versterken.

Een gemeenschappelijke tuin is ook een geweldige manier om kinderen bloot te stellen aan voedselproductie die ze anders niet zouden krijgen. 

We zullen in de toekomst veel uitdagingen tegenkomen op het gebied van natuurlijke hulpbronnen en voedselproductie, dus het vermogen om voedsel in een of andere hoedanigheid te laten groeien is een vaardigheid die voor toekomstige generaties behoorlijk waardevol kan zijn.

Hebben jullie nog ideeën? Laat het ons weten in de comments!

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments