bij

Onze groeiende wereldbevolking zorgt ervoor dat we de natuurlijke habitats van dieren aantasten, klimaatverandering veroorzaken en zelfs ziekten verspreiden die veel wezens treffen.

Het kan ontmoedigend zijn als je nadenkt over de omvang van de schade die we aan de natuur toebrengen, en onmogelijk voor een eenzame tuinman om alleen aan te pakken! Maar als we meer wilde dieren in onze tuinen toelaten, kunnen we al heel eind komen.

Geef het goede voorbeeld en inspireer anderen om wilde dieren in hun tuinen aan te trekken door deze tips te volgen .

Planten en hout

Overweeg eerst bloemen te planten met veel stuifmeel en nectar. Het doel  is om bloemen te kweken die een lang seizoen hebben om deze twee dingen te produceren, zoals krokussen in de lente en zomer, of klimop ook in de herfst en vroege winter.

Het is een goed idee om wilde dieren in uw tuin aan te moedigen door het aanbod van stuifmeel en nectar te vergroten, want dit zijn de dingen die wezens zoals vlinders en bijen nodig hebben voor de essentiële taak van bemesting. Zonder hen zou onze zaad- en fruitproductie in grote problemen komen

Als u hout in je  tuin heeft of een houtkachel in huis heeft, waarom zou u dan geen houtstapel bouwen? Zo’n houtstapel is handig, want je kunt direct naar buiten knijpen om meer brandstof te krijgen voor een gezellige nacht in de woonkamer, maar het is ook een geweldige leefomgeving voor kleine zoogdieren en insecten. Je biedt onderdak aan alles, van pissebedden tot egels.

En wat egels betreft, wist je dat er een aantal dingen zijn die je in uw tuin kunt doen om ze een handje te helpen? Probeer een tipi-vormige log stapel te maken waar egels in kunnen leven, Je kunt egels ook helpen  te voeren door keukenresten achter te laten.

Kom niet in de verleiding om hun melk en brood aan te bieden – het is een mythe dat ze het lekker vinden, en men denkt dat het potentieel schadelijk voor hen is. In plaats daarvan zullen ze wel genieten van je overgebleven gekookte groenten, overtollig hondenvoer en gedroogd fruit.

Je kunt ook wilde dieren aantrekken door niet je hele tuin te bewerken. Hoewel het verleidelijk (en leuk!) Is om een plan te hebben voor elke vierkante centimeter aarde, probeer een beetje terughoudend te zijn en laat een hoek een beetje wild te worden.

Laat het gras bijvoorbeeld langer worden voordat u het maait en laat takjes, bladeren en plantenresten achter zonder het op te ruimen.

Het is ook de moeite waard om een paar plantenpotten op te frissen of er een of twee in die hoek te laten staan: al deze zaken bieden leefruimtes voor wezens, maar ook voedsel, beschutting tegen roofdieren en wat ruimte om in vrede te leven zonder menselijke tussenkomst

cat

Er is echter één wezen dat u waarschijnlijk niet in uw tuin wilt verleiden … katten! Hoe lief ze ook zijn, de katachtige vriend van de buren is een ongewenste gast als hij je zorgvuldig wilde tuin gebruikt als zijn plaatselijke toilet.

Dus, ontmoedig hen voorzichtig door Coleus Canina te planten – een ongewone plant die een geur afgeeft die katten erg afstotelijk vinden, maar op geen enkele manier schadelijk is.

Gebruik inheemse planten in je tuin, als landschapselement of in je hele tuin. Inheemse planten kunnen gedijen in de specifieke groeiomstandigheden van uw klimaat en zijn vaak goede bronnen van natuurlijk voedsel voor uw lokale natuur populaties.

Voedsel

 • Probeer een verscheidenheid aan planten te kweken die in verschillende seizoenen bloeien, zodat dieren in het wild het hele jaar door kunnen profiteren van voedsel.
  Overweeg zelfs planten die verschillende doeleinden bieden – meer dan alleen fysieke voeding – zodat de natuur op meerdere manieren op uw tuin kan vertrouwen voor voedsel.
 • Zaai planten die essentieel zijn voor het wilddieet, zoals zaden, noten, groenten, stuifmeel, fruit en bessen.
 • Gebruik specifieke planten om insecten aan te trekken die verschillende wilde wezens leuk vinden in hun dieet. Zowel planten als voeders kunnen deze alternatieve natuurlijke voedselbronnen aantrekken.
 • Bedenk wat voor soort dieren je wilt aantrekken (en wat je liever niet wil) en zorg voor dat soort voedselbronnen. 
eeknoorn
 • Eekhoorns: deze harige klimmers houden van bessen en noten. Je kunt ook maïskolven ophangen of maïszaad onder bomen op de grond strooien.
 • Konijnen: deze schattige kleine hoppers eten graag  klaver, sla en wortels. Je kunt een tuin planten om konijnen aan te trekken, of gewoon hun favoriete groene gebladerte gebruiken in je bloembedden of langs je hek.
 • Vlinders en bijen: veel soorten van deze prachtige insecten nemen af, dus het planten van inheemse planten met rode, gele, oranje, roze en paarse kleuren zal hen helpen gedijen.
 • Vogels: verschillende soorten vogels genieten van verschillende soorten planten, maar zaden en noten van inheemse planten vormen een solide basis voor degenen in uw omgeving.
 • Laat keukenresten, doordringende geuren of vlees weg die het soort dieren in het wild kunnen aantrekken dat u misschien wilt vermijden, zoals ratten.
 • Gebruik geen pesticiden en andere chemicaliën in uw tuin die dieren kunnen verwonden, afschrikken of de insecten die ze eten besmetten.
 • Voer dieren geen zaden die capsaïcine of andere hete of peperige smaken bevatten.
 • Laat uw afval niet onbedekt of breng uw vuilnisbakken de avond voor het ophalen van de afval naar buiten.
 • Wees niet te bezorgd als uw achtertuin is omheind. Hoewel dit kan voorkomen dat grotere dieren binnenkomen, hebben kleinere dieren en vogels nog steeds toegang.

Geef beestjes een plek om thuis te komen

Alle dieren – zelfs mensen – hebben onderdak nodig. Het bouwen van dichte, natuurlijke en veilige schuilplaatsen kan allerlei soorten dieren in het wild aanspreken.

Vergeet niet dat hoe veiliger de dieren zich voelen, hoe groter de kans is dat ze uw schuilplaats gebruiken en misschien zelfs een tijdje blijven hangen.

Hier zijn enkele dos en don’ts voor het maken van schuilplaatsen die de natuur ondersteunen.

 • Plant groenblijvende bomen en struiken om het hele jaar door natuurlijke beschutting te bieden aan dieren in het wild.
 • Bedenk welke soorten beschutting de dieren die je wil aantrekken (en blijven) nodig hebben om roofdieren te vermijden en droog en warm te blijven tijdens stormen en barre omstandigheden.
 • Sluit geen gebieden af die al gebruikt kunnen worden als schuilplaats of verplaats ze niet zonder het gebied volledig te onderzoeken op tekenen van leven.
 • Creëer een schuilplaats niet met gebreken waardoor de dieren het risico lopen te worden gevangen door een roofdier.
 • Laat uw huisdieren deze ruimtes niet binnenvallen. Hou je katten binnen en train uw honden om weg te blijven van de schuilplaatsen.

Zorg voor de meest essentiële behoefte: water

Alle dieren hebben schone waterbronnen nodig om te drinken, en velen voelen zich ook aangetrokken tot bronnen om te baden. Je hebt geen grote vijver nodig om wilde dieren aan te trekken en in stand te houden, zolang je maar strategisch bent over de watervoorziening die je aanbiedt en onderhoudt.

Hier zijn verschillende do’s en don’ts om dieren in uw achtertuin van water te voorzien.

 • Gebruik vogelbaden met verschillende breedtes, dieptes en hoogtes, omdat ze vogels, eekhoorns en andere dieren aanspreken.
 • Plaats je water in de buurt van beschutting, nesten en voedselbronnen om een uitnodigende leefomgeving te creëren waar de verschillende dieren in het wild die je wil zien, meer tijd in zullen doorbrengen.
 • Creëer gebieden om natuurlijk regenwater zoals vijvers op te vangen
 • Gebruik zoveel mogelijk bewegend water – dieren in het wild worden aangetrokken door de geluiden van waterbronnen. Installeer fonteinen of voeg pompen toe aan stilstaande waterbronnen.
 • Leg licht gebladerte in vijvers om kleinere dieren  er in en uit te laten.
 • Laat water niet stagneren of vies worden, omdat het schadelijke bacteriën kan laten groeien die dieren afschrikken.
 • Plaats likstenen niet in de buurt van waterbronnen om het vers te houden.
 • Laat dieren niet uit uw zwembad, bubbelbad of andere recreatieve waterbronnen drinken die mogelijk chemicaliën bevatten.
 • Laat niet te veel hete zomerdagen voorbijgaan zonder uw waterbronnen bij te vullen.

Trek wilde dierenfamilies aan

Een van de meest verbazingwekkende zaken van het kijken naar dieren in het wild is het voor het eerst zien vliegen van een babyvogel of een kleine eekhoorn.

Je zult weten dat uw leefgebied voor wilde dieren op zijn hoogtepunt is wanneer uw beestjes hun eigen nakomelingen beginnen te krijgen. Dat betekent dat je een veilig huis hebt gecreëerd met veel voedsel en water.

Hier zijn een paar aanvullende do’s en dont’s als het gaat om het aanmoedigen van dieren in het wild om gezinnen in uw achtertuin habitat te starten.

konijn
 • Onderhoud de voedsel- en waterbronnen regelmatig, zodat dieren in het wild zich veilig voelen in uw leefgebied.
 • Denk na over de unieke behoeften van het soort wilde dieren dat je in uw achtertuin wilt grootbrengen.
 • Eekhoorns: deze kleine wezens houden er niet van om in de open lucht te zijn. Ze willen hun gezin in bomen opvoeden met gemakkelijk schors die ook voor voedsel zorgt.
 • Konijnen: Deze kleine dieren voelen zich het veiligst als ze hun jongen grootbrengen in struikgewas en rennen in hoog, onkruid. Laat een deel van uw tuin lang en wild worden om fokken te stimuleren.
 • Vogels: Deze dieren in de lucht willen nesten bouwen op takken en in bomen, maar vinden ook veilige en warme nestkastjes en andere constructies aantrekkelijk.
 • Hang geen zelfgemaakte schuilplaatsen of feeders te dicht bij ramen waar vogels en kleine zoogdieren zich onveilig voelen.
 • Plant geen hoog gras of gebladerte van voedsel te dicht bij looppaden, aangezien dieren geen baby’s krijgen of hun jongen grootbrengen als ze onzeker zijn over de veiligheid van voedselbronnen.
 • Raak niet van streek als dieren de eieren eten of jongen van andere dieren. Het creëren van een achtertuin habitat gaat over het creëren van een natuurlijke omgeving – de ‘circle of life’ blijft gewoon doorgaan…

Heb je vragen of aanvullingen? Staat er een fout in de tekst? Wat zijn je eigen ervaringen met wilde dieren in je tuin? Laat het ons weten in de comments.

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments