ziektes

Plagen en ziektes kunnen teleurstellend zijn wanneer een hoopvol tuinseizoen abrupt eindigt. Deze Gids Voor Het Voorkomen en Aanpakken van Plagen en Ziektes In Je Tuin helpt je beter te begrijpen hoe je tuin werkt, zodat je je beste gewassen kunt verbouwen. Ongedierte voorkomen is een essentieel onderdeel van je onderhoudsplan.

De waarheid over organische bestrijdingsmiddelen

Omgaan met plagen en ziektes is een natuurlijk onderdeel van tuinieren. Zelfs ervaren tuiniers en boeren ervaren af ​​en toe mislukte oogsten.

Het voorkomen van ongedierte in de tuin is veel gemakkelijker (en leuker!) dan het aanpakken van plagen NA het verschijnen.

spray

Het zal je misschien verbazen dat ik geen pesticiden-sprays in de tuin gebruik, zelfs geen biologische of zelfgemaakte producten. Dat komt omdat sommige natuurlijke oplossingen even giftig kunnen zijn als chemische producten voor het bodemleven.

Pesticiden van welke aard dan ook (zelfs biologische en zelfgemaakte producten) kunnen nuttige insecten doden. Insecten doden is tenslotte hun doel! Ze kunnen de pH-balans van de grond veranderen, een giftig residu op het gewas achterlaten, nuttige bodemmicroben vernietigen of een combinatie van deze gevolgen.

Zeep-en-waternevel wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor natuurlijke ongediertebestrijding. Maar het kan ook nuttige bodemmicroben doden en de pH van de bodem veranderen, afhankelijk van het merk en de verdunning.

Natuurlijk voorkomen van ongedierte

Een van de sleutels tot natuurlijke bestrijding van plagen is geduld. Toen we bijvoorbeeld onze voortuin hebben vervangen door een eetbaar landschap, hadden we nogal wat plagen. Ik was echt teleurgesteld – we hadden zoveel tijd, geld en moeite gestoken in het aanleggen van de tuin. Ik wou niet dat het door ongedierte werd verslonden!

In plaats van een overhaaste actie te ondernemen, wachtte ik en bleef ik alle volgende technieken beoefenen. Terwijl wij ons steentje bijdroegen, maakten de nuttige bodemmicroben kennis met deze nieuwe omgeving. Deze bodemorganismen deden hun werk en alles kwam uiteindelijk in balans.

We zagen elk jaar steeds meer verbetering naarmate het bodemecosysteem volwassen werd.

Wat hebben bodemmicroben met ongedierte te maken?

De nuttige bodemmicroben helpen planten te voeden, waardoor ze gezond blijven en goed beschermd tegen ziektes. Als we iets hadden bespoten, zou dat hun plekje hebben verstoord en het gewenste evenwicht hebben vertraagd.

Het had een oneindige afhankelijkheid van pesticiden kunnen worden. In plaats daarvan was geduld het antwoord.

Moedig gezonde grond aan.

Gezonde grond maakt gezonde planten met een sterk immuunsysteem, die beter in staat zijn ziekten en plagen te bestrijden. Gezonde bodems voeden en beschermen het gunstige bodemleven.

gezonde grond

Natuurlijke meststoffen helpen bij het bouwen van gezonde grond. Vis- en zeewiermeststof, eenmaal per maand gebruikt, kan bodemmicroben activeren.

Plant op de juiste plaats.

Reserveer planten die volle zon nodig hebben voor volle zon. Plant gewassen  ook volgens waterbehoeften. Als een gewas meer water nodig heeft om gezond te blijven, laat het dan groeien in een gebied dat langer vochtig blijft.

Gewassen kunnen een tijd lang minder dan ideale omstandigheden verdragen, maar uiteindelijk zullen  stress ze verzwakken en kunnen ze bezwijken door ongedierte. Op de juiste plaats planten is een gemakkelijke stap om ongedierte te voorkomen.

Trek nuttige insecten aan

lieveheersbeestje

Gunstige insecten jagen op ongedierte en ze komen van nature naar je tuin op zoek naar nectar, stuifmeel en beschutting. Moedig ze aan om rond te blijven hangen door bloemen te laten groeien die aan deze behoeften voldoen.

Enkele van mijn favoriete eenjarigen zijn bijvoorbeeld: calendula, koriander en zoet alyssum.

Plant hoge bloemen en vaste planten aan het hekwerk, zoals: smeerwortel, zonnebloemen en duizendblad.

Roteer gewassen

Gewasrotatie brengt ongedierte in verwarring, vermindert hun concentratie in specifieke gebieden en helpt je de bodemvruchtbaarheid te beheersen.

Wacht twee tot drie jaar tussen het planten van leden van dezelfde gewas familie in een bepaald gebied.

Dit kan natuurlijk een uitdaging zijn in een kleine of schaduwrijke tuin. Als een gewas echter wordt overwonnen door ziektes, plant het dan niet gedurende ten minste twee jaar op die plek. Of plant een bodembedekker om dat gebied een seizoen te laten rusten.

Dit is een moeilijke stap om ongedierte te voorkomen, maar je geduld zal zijn vruchten afwerpen.

Voorzie nuttige insecten van leefgebied en ze zullen hun eieren in de buurt leggen om een ​​leger te laten groeien. Gunstige insecten patrouilles zijn de sleutel bij het voorkomen van ongedierte.

Weer ongedierte af

calendula

Sterk geurende kruiden kunnen ongedierte afschrikken wanneer ze tussen of nabij de groenten worden geplant. Dit is een  eenvoudige manier om uw inspanningen te ondersteunen bij het voorkomen van ongedierte.

Enkele van mijn favoriete eenjarigen met een sterke geur zijn calendula, koriander en knoflook.

Plant sterk geurende, meerjarige kruiden aan de rand. Anijs, bieslook en tijm zijn enkele van mijn favorieten.

Oefen interplanteren

Interplanteren betekent het afwisselen van specifieke gewassen, kruiden en bloemen om ongedierte te verwarren. Ongedierte geniet van monocrops, daarom worden industriële boerderijen vaak zwaar besproeid met pesticiden. Wissel in plaats van monocrops rijen groenten af ​​met rijen nuttige insect aantrekkende en ongediertebestrijdende kruiden en bloemen.

Verwar ongedierte, dat is een stiekeme truc om te voorkomen dat plagen uw gewassen vinden. Ik plant bijvoorbeeld mijn koolfamilie gewassen met koriander, calendula en uien.

Gebruik rij-afdekkingen

Zomergrijze rij afdekking laat water en licht binnendringen en houdt ongedierte buiten. Mogelijk hoeft u alleen drijvende rijbedekking over jonge planten te gebruiken totdat ze zijn gesetteld. Weeg de zijkanten af ​​met zware voorwerpen zoals stenen of rotsen.

Als een bepaald ongedierte op een bepaald gewas een terugkerend probleem voor je lijkt te zijn – en je hebt de andere tips in dit artikel naar de letter gevolgd – zou je kunnen overwegen om permanente lage tunnelhoepels te gebruiken voor het probleemgewas.

Zorg ervoor dat je de hoes elke ochtend een paar uur opheft om bestuivers binnen te laten.

Maak permanente looppaden

Permanente paden moedigen nuttige insecten aan, terwijl tijdelijke paden die elk jaar worden bewerkt, hen en hun leefgebied vernietigen.

Het type materiaal dat je gebruikt, is afhankelijk van je specifieke situatie. Witte klaver, houtsnippers of grind zijn enkele van mijn favorieten.

path

Met permanente paden kun je permanente bedden hebben waar je in de loop van de tijd vruchtbaarheid kunt blijven opbouwen. Betere vruchtbaarheid kan natuurlijk de weerstand van je tuin tegen een plaag ondersteunen.

Nog wat meer praktische tips om met  plagen en ziektes om te gaan:

Een paar plagen gevonden? Laat ze met rust

lokaas

Een paar ongedierte hebben is eigenlijk een goede zaak. Lijkt contraproductief, maar zonder een paar “lokaasjes” zouden de nuttige insecten die erop eten niet blijven hangen! Gunstige insecten worden aangetrokken door tuinen die hun favoriete voedsel hebben.

Met andere woorden, af en toe een aas voor ongedierte is oké.

Behandel een uitbraak

Wanneer een paar ziektes in een uitbraak veranderen, verwijder dan aangetaste planten om te voorkomen dat de schade zich verspreidt.

Je weet nu dat ik niet promoot om ongedierte te behandelen met pesticiden – biologisch of niet. Begin eerder bij  hierboven en werk de preventietactieken in deze handleiding door.

Als je echter ziektes gaat behandelen, identificeer dan ongedierte, nuttige insecten EN de larvale stadia. 

Wees proactief in plaats van reactief

Een plaag uitbraak is een kans om te leren hoe je je ecosysteem kunt versterken.

ants

Voorbeeld: mist je grond een mineraal dat je planten ziek genoeg maakt om een ​​insect te huisvesten? Zo ja, welk organisch materiaal zou het kunnen oplossen?

Een paar ziektes hebben is een natuurlijk onderdeel van tuinieren. Het herinnert me eraan dat ik liever met de natuur wil werken dan ertegen. Ik kies ervoor om GEEN oorlog te voeren tegen de natuur, ook al betekent dat een les in geduld.

Plagen Traceren

Houd aantekeningen bij van het ongedierte dat je tegenkomt, wanneer ze opdoken, welke behandelingen je probeerde en het resultaat van die acties. Wanneer we detectives worden, kunnen we bepalen waar we onze aandacht op moeten richten tijdens onze reis om ongedierte te voorkomen.

Roep de hulp in van gevederde vrienden

Vogels eten veel insecten en zijn een natuurlijke en aantrekkelijke tuinbewoner.

Lok insecten die vogels eten naar je tuin door een vogelbad te plaatsen dat regelmatig met vers water wordt gevuld. Dit zal hen er ook van weerhouden om een ​​tomaat voor het sap te plukken.

vogelvoeder

 Bouw ook een vogelvoeder dichtbij. Houd het in de late herfst tot het vroege voorjaar gevuld met zaden.

Op deze manier wordt de tuin hun bestaande toevluchtsoord en wanneer de zomer in aantocht is voeden ze zich met de insecten die voorhanden zijn.

Losgelaten parelhoen in de tuin of op het gazon eten teken, en Japanse kevers. De meesten zullen planten niet krassen of verpesten of de groenten eten zoals kippen.

Who let the dogs out?

Ontmoedig grotere plagen, zoals katten of honden, om in bloembedden of tuinbedden te komen door veel dunne stokken of plastic vorken in de grond tussen de zaaibedden en omliggende jonge, zachte planten te plaatsen.

Hierdoor is er geen ruimte voor dieren om de planten te graven of te storen, waardoor ze een goede start krijgen.

Niet storen! 

Uien en / of knoflook werken als insectenwerend middel wanneer ze worden geplant rond of tussen alle andere planten die door insecten worden verstoord.

Chrysanten?

chrysanten

Plant chrysanten rond je huis om bedwantsen, vlooien, luizen, kakkerlakken, mieren en meer buiten te houden. Ze werken ook als een afweermiddel tegen teken, spinnen, Japanse kevers en ander ongedierte.

Frambozenvriend

Knoflook dat naast frambozen wordt geplant, voorkomt dat kevers het gewas vernietigen.

Vriendschap tussen aardappelen en bonen

coloradokever

Bonen die in afwisselende rijen met aardappelen zijn geplant, beschermen ze tegen de Coloradokever . De aardappelen houden op hun beurt bonen van ander ongedierte.

Radijs

Radijzen schrikken kevers af wanneer ze worden geplant rond bonen, erwten, pompoen, meloenen en komkommers.

Een lekkere salade?

Plant basilicum naast tomatenplanten om ze te beschermen tegen een aanval van schadelijke ongedierte en ziekten. Dit zal ook de groei van de plant verbeteren.

Afkruiden!

rozemarijn

De aromatische rozemarijn is een waardevolle metgezel in de moestuin omdat het bonenkevers, koolmotten en wortelvliegen afschrikt.

Plant petunia’s rond bonen en aardappelen.

 Petunia’s helpen de Coloradokevers  weg te houden.

Weg Mieren!

Laat boerenwormkruid groeien om mieren en bladluizen uit de tuin en kas te ontmoedigen. Plant het rond je tuin en gebouwen. Mieren dragen bladluizen en dus ziektes.

Ontmoedigende mieren helpen bladluizen weg te houden van de tuin.

Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het ons weten in de comments!

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments