kamerplanten

Het verzorgen van kamerplanten is niet eenvoudig, een paar gemiste besproeiingen, slecht zonlicht, verkeerde plantenkeuze – al deze dingen kunnen je snel het gevoel geven dat je een seriemoordenaar bent! Met een beetje liefde en wat knowhow kun je je kamerplanten er echter mooi en waardig laten uitzien. Bekijk onze 11 Ongewone Tips Voor Gezonde Kamerplanten

1. Laat je potten langer water vasthouden

Als je kamerplanten na het besproeien te snel uitdrogen, probeer dan deze eenvoudige truc om de grond langer vochtig te houden. Steek bij het verpotten een vochtige spons in de bodem van de pot voordat je deze met aarde vult. Het werkt als een waterreservoir en kan helpen bij het voorkomen van een waterval als je per ongeluk te veel water krijgt.

2. Lees de krant naast je planten

lezen

Echt waar. Dit kan hen op twee manieren ten goede komen. Ten eerste kan de koolstofdioxide in je ademhaling hun gasuitwisseling activeren. Ten tweede, als er genoeg natuurlijk licht is om door te lezen, weet je dat de planten de minimale hoeveelheid licht krijgen die nodig is voor een goede groei.

3. Je planten voeden

Als het op aarde aankomt, doen de meeste kamerplanten het goed met een universele mix. Het toevoegen van plantenvoeding kan helpen de gezondheid van je planten te waarborgen door de grond te voorzien van voedingsstoffen die op hun beurt je planten voeden.
Probeer je planten tijdens de lente / zomer om de twee gietbeurten en elke vierde besproeiing in de herfst / wintermaanden te voeden. Als dat te moeilijk te onthouden is, probeer dan te onthouden dat planten tijdens hun groeiseizoen meer water en voedingsstoffen nodig hebben dan in de herfst / winter.
Wees voorzichtig met het aanbrengen van kunstmest om uw planten niet te “verbranden”. Sommigen gaan zelfs zover dat ze hun kunstmest verdunnen met water en soms de aanbevolen dosering halveren.

4. Vind de plek met het juiste licht

licht

Houd er bij het bepalen van de plaats van een plant rekening mee dat ramen op het zuiden veel meer licht ontvangen dan ramen op het noorden. Met ramen op het oosten of het westen, observeer de hoeveelheid ochtend- of middagzon die ze krijgen voordat je planten bij hen in de buurt plaatst. Planten met felgekleurd blad hebben meer licht nodig dan andere. Elke dag of om de dag een halve draai van de pot zorgt ervoor dat de groei van uw kamerplant gelijk blijft, omdat het blad automatisch naar het licht buigt. Omdat het licht in de zomer intenser is dan in de winter, moet u in warme maanden mogelijk zongevoelige planten verplaatsen.

5. Snoeien

snoeien

Snoeien en trimmen is soms nodig om de structuur en vorm van uw kamerplanten te behouden. Het is ook een gemakkelijke manier om je plant gezond te houden
De beste tijd om uw kamerplanten te snoeien is meestal in de winter nadat een plant klaar is met bloeien. Het snoeien van een plant in het voorjaar kan het uiterlijk van je plant en alle toekomstige knopjes verpesten. Onderzoek elke plant afzonderlijk, aangezien sommige planten (zoals palmen) kunnen worden gedood door te snoeien!

6. Gooi geen restjes spuitwater of eierwater weg

De mineralen in het spuitwater helpen groene planten groeien. Geef uw planten een keer per week spuitwater voor maximaal voordeel. Laat het kookwater na het koken van eieren afkoelen en hydrateer uw kamerplanten met de met voedingsstoffen gevulde vloeistof.

7. Benevel je planten

sproeien

Hoewel men vaak aanneemt is het spuiten van gebladerte met water geen efficiënte manier om de luchtvochtigheid van kamerplanten te verhogen. Een luchtbevochtiger werkt beter, of je kunt de plant op een schaal met kiezels zetten en net genoeg water toevoegen om de bodem van de pot te raken. Beneveling helpt echter om de bladeren schoon en fris te houden, en het is een goede manier om vocht te geven aan stekken die langzaam nieuwe wortels ontwikkelen. Gebruik zacht water (mineraalarm water) bij het benevelen en zorg ervoor dat het niet koeler is dan kamertemperatuur. Mist ’s morgens waar mogelijk en nevel nooit planten die zijn blootgesteld aan de volle zon.

8. Styleren

Het in leven houden van je kamerplanten is slechts de helft van het werk. Door ze correct te stylen, krijgt elke ruimte een uniek tintje en wordt al uw harde werk de moeite waard.
We houden ervan om planten aan een kamer toe te voegen om een vleugje leven te geven. Als alles in een ruimte te veel op elkaar begint te lijken, voeg dan wat groen toe voor contrast.

9. Voeg ijsblokjes toe

ijsblok

Plaats ze rond de grond, maar raak de stengel niet aan. Het ijs smelt langzaam, waardoor het water geleidelijk en gelijkmatig in de grond komt.

10. Laat je kamerplanten stralen

Zien de bladeren van uw planten er dof uit? Veeg elk blad af met een zachte doek gedrenkt in een half en half mengsel van warm water en melk. Je krijgt een mooie glans, maar er blijft niet genoeg residu achter om de bladporiën te verstoppen. Nog een truc: wrijf een kleine hoeveelheid mayonaise op de bladeren met een papieren handdoek. Ze blijven weken en zelfs maanden helder en glanzend.

11. Voor je vertrekt…

Geef je kamerplanten grondig water en plaats ze, zonder schoteltjes, op een vochtige zachte handdoek in uw gootsteen of badkuip; zorg ervoor dat de afvoergaten in contact zijn met de handdoek.

Heb je vragen of aanvullingen? Staat er een fout in de tekst? Heb je bijkomende tips? Laat het ons weten in de comments!

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments