container tuin

Iedereen kan container tuinieren leren. Echt waar,ik, was een insta-killer van alle planten. Ik had geen groene vingers, alles wat ik aanraakte ging dood . In de loop van de tijd leerde ik echter hoe ik planten in containers levend kon houden, althans grotendeels.

Ik dood nog steeds planten – op een vrij regelmatige basis – maar ben tot de conclusie gekomen dat alle tuiniers dat doen. Het hoort er gewoon bij. Het enige waar je op kunt hopen, is dat het plezier van tuinieren opweegt tegen de onvermijdelijke pijn van het verliezen van planten.

Maar het goede nieuws is dat container tuinieren zeer leuk kan zijn en dat je het kan leren met deze 6 Essentiële Tips Voor Container Tuinieren.

1. Bestudeer je zon

Het eerste wat je moet doen, is uitzoeken, ofwel door te timen met een horloge of met behulp van een zonnecalculator, hoeveel directe zon uw containers zullen krijgen. Dit moet je doen rond de tijd van het jaar dat je gaat planten, omdat de zon midden in de winter op een andere plek staat dan in de zomer. De hoeveelheid zon die je potten krijgen, bepaalt wat je erin kunt planten. Je kunt niet weten wat er zal groeien, tenzij je weet hoeveel zon de planten zullen hebben.

Ervoor zorgen dat een plant de hoeveelheid zon heeft die nodig is om te gedijen, is van cruciaal belang voor elke containertuin.

arr container

Hier draait het om. Je kunt prachtige containertuinen laten groeien, zelfs als je heel weinig zon hebt. Je kunt spectaculaire containers laten groeien als je de hele dag in de zon bent gedrenkt (of iets daartussenin). Als uw containertuinen echter willen gedijen, laat staan spectaculair zijn, moet u nauwkeurig beoordelen hoeveel zon uw pot of tuin krijgt. Een waarschuwing, als je gewoon raadt of denkt te weten hoeveel blootstelling aan de zon een gebied krijgt, is de kans groot dat je het bij het verkeerde eind hebt – heel groot. Het maakt niet uit hoe goed ja als tuinman bent, de neiging die ik keer op keer heb gezien (en ik val ook in die categorie) is om de hoeveelheid zon die een gebied krijgt ruimschoots te overschatten.

2. De container kiezen

bloem container

Werkelijk alles kan in een container worden veranderd. Alles van de grootte van een vingerhoed tot een afvalcontainer kan worden gebruikt om aarde en planten vast te houden. Voor de meeste planten geldt: hoe groter je container is, hoe meer aarde deze zal aankunnen. Hoe meer grond er is, hoe gemakkelijker voedingsstoffen en water worden vastgehouden en aan uw planten worden afgegeven en hoe minder vaak u water moet geven. Kleine potten drogen erg snel uit en hoewel sommige planten het niet erg vinden om uitgedroogd te raken, doen de meeste dat wel en worden gestresst door uitdroging. Gestresste planten zijn vatbaarder voor ziekten en plagen. Ik gebruik de grootst mogelijke potten omdat ik het niet leuk vind om slaaf te zijn van water te geven en ik wil de meeste ruimte voor mijn fouten.

Zorg er bij het kiezen van een container voor dat deze voldoende drainage heeft of dat je drainagegaten kunt toevoegen. Ik heb graag een gat van minimaal 2,5 cm in een grote container. Als je niet voldoende drainage heeft, kan je, afhankelijk van waaruit je pot of container is gemaakt, meestal extra gaten boren, ponsen of beuken.

3. De juiste potgrond kopen

Het kan verwarrend zijn omdat potgrond soms potgrond wordt genoemd en soms potmix of mix is. Zorg ervoor dat alles wat je koopt voor containers is. Koop geen bovengrond of tuingrond en probeer geen grond uit je tuin in je pot te dumpen – je zult teleurgesteld zijn.

Net als alles zijn er goede potgronden en niet zulke goede potgronden. De meeste zullen echter werken en voor beginners, leg er niet te veel nadruk op. Na verloop van tijd zul je ontdekken wat voor jou en je planten werkt. Alle grote merken die potgrond verkopen, zullen werken. Ik geef de voorkeur aan een biologische potgrond en koop het soort dat nog geen kunstmest bevat. Elk type potgrond is prima – met of zonder kunstmest – maar je moet weten welke je koopt.

Zelfs als je potgrond al kunstmest bevat, is de kans groot dat naarmate het seizoen vordert, je uw planten hoe dan ook moet bemesten

.

4. Je planten kiezen

plaatsing containet

Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel zon je hebt, je pot hebt gekozen en je potgrond hebt gekocht, begint het plezier – het kiezen van je planten. Het eerste dat je wil doen, is op zoek gaan naar planten die gedijen in dezelfde hoeveelheid zon die uw pot krijgt. De meeste kwekerijen hebben samen veel zon nodig en schaduwplanten hebben meestal ook een eigen plekje. Er zijn echter tonnen planten die gedeeltelijk in de zon of halfschaduw staan. Dus het goede nieuws is dat, wat uw zonnebehoeften ook zijn, er planten zullen zijn die tevreden zullen zijn, nu moet je ze gewoon vinden en beslissen.

Als je een gemengde container gebruikt, wil je er ook voor zorgen dat alle planten die je koopt niet alleen dezelfde lichtbehoefte hebben, maar ook dezelfde waterbehoefte.

Wees ook niet bang om slechts één fantastische plant of meerdere planten van één variëteit in je pot te doen. Sommige van mijn favoriete containers bevatten slechts één opvallende plant.

5. De container beplanten

plant container

Dit het gemakkelijke deel van het hele proces en kost het waarschijnlijk het minste tijd. Zodra je planten, potgrond en mest hebt verzameld, bedek je het onderste drainagegat met plastic zeef, keukenpapier of een koffiefilter, zodat je grond blijft zitten en er water kan weglopen. Vul je container met potgrond tot binnen een paar centimeter vanaf de bovenkant. Meng nu mest en volg zorgvuldig de aanwijzingen voor de hoeveelheid (dit is vooral belangrijk als u conventionele meststoffen gebruikt, die de wortels van uw planten kunnen verbranden als u te veel gebruikt). Ik gebruik een organische korrelige meststof voor alle doeleinden. Zorg ervoor dat je het goed mengt – door de hele pot.

Haal je planten voorzichtig uit hun kweekpotten. Om dit te doen zonder de planten te beschadigen, pak de plant niet vast en trek er niet aan. Draai de pot ondersteboven en duw de plant door de gaten naar buiten. Als het vastzit, laat je een mes rond de pot lopen, tussen de grond en het plastic. Als u merkt dat je plant wortelgebonden is, zorg er dan voor dat je de wortels scheidt. Schik de planten en houd in gedachten in welke richting je pot zal kijken.

Graaf een gat voor elke plant, diep genoeg zodat de bovenkant van de grond van de plant in de kwekerspot een paar centimeter van de bovenkant van de pot zal zijn. Je wil de kruin (waar de stengel de wortels raakt) van je plant niet met aarde bedekken en je wil genoeg ruimte zodat hij niet uit de pot spat als je hem water geeft.

Vul rond je planten opnieuw potgrond in en zorg ervoor dat u de kroon niet bedekt. Zorg er voor dat er aarde rond de wortels van uw planten zit en dat er geen luchtbellen zijn.

Geef zacht en royaal water, totdat het water uit de bodem van je pot stroomt. Na het eerste water moet u mogelijk meer potgrond toevoegen als er gaten of deuken verschijnen.

6. De boel levend houden

container munt

Dit het moeilijkste – het ding levend houden. Water geven is de sleutel. En niet alleen water geven, de juiste hoeveelheid water geven. In de regel moet uw grond vochtig en niet nat worden gehouden. Om dit te bepalen, steekt u uw vinger tot aan de tweede knokkel in de grond. Dit doe je omdat het oppervlak van de grond droog lijkt of lijkt, maar als je je vinger erin steekt, kan de grond onder het oppervlak nat zijn. Als je grond vochtig aanvoelt, moet je waarschijnlijk wachten met water geven.

Water geven is bijzonder lastig omdat je pot op zonnige dagen sneller uitdroogt en de wind vocht uit een pot kan zuigen.

Op bewolkte of vochtige dagen droogt uw pot mogelijk niet uit. Dat gezegd zijnde, het is gemakkelijk om voor de gek gehouden te worden door zachte regen. Het kan je voor de gek houden door te denken dat je geen water hoeft te geven, terwijl je plant misschien wel behoorlijk droog is.

Afhankelijk van waar je woont en hoe warm het wordt, moet je misschien midden in de zomer een paar keer per dag water geven, vooral als je pot klein is.

Heb je vragen of aanvullingen? Staat er een fout in de tekst? Laat het ons weten in de comments!

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments