recipe

Bloemen zijn op zich al prachtig maar deze 12 (de lijst is nog veel langer..) kan je ook gebruiken in je recepten:

1. Hibiscus

hibiscus
Hibiscus

Hibiscus-planten produceren grote, sierlijke bloesems die meestal groeien in tropische en subtropische klimaten over de hele wereld. 

Er bestaan ​​honderden soorten hibiscus, maar de meest populaire eetbare variëteit staat bekend als Roselle of Hibiscus sabdariffa.

Hibiscusbloemen kunnen 15 cm in diameter groot worden en zijn te vinden in een breed scala aan kleuren – waaronder rood, wit, geel en verschillende roze tinten.

Hoewel soms gekweekt voor strikt decoratieve doeleinden, staat hibiscus ook bekend om zijn culinaire en medicinale toepassingen. Je kunt de bloem direct van de plant eten, maar wordt meestal gebruikt voor thee, jam of salades.

Veel culturen drinken hibiscusthee vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Sommige onderzoeken geven aan dat hibiscus kan helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, hoewel er meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe hibiscus de gezondheid van het hart kan ondersteunen

De thee is helderrood en heeft een ietwat zure smaak. Het kan warm worden geserveerd, maar is bijzonder verfrissend op ijs op een hete zomerdag.

2. Paardebloem

paardenbloem
Hibiscus

Paardebloemen staan vooral bekend als koppig onkruid. Ze zijn echter een zeer voedzame eetbare bloem.

Paardebloemen hebben kleine bloesems – ongeveer 2-4 cm in diameter – met veel kleine, felgele bloembladen. Ze leveren verschillende plantaardige stoffen waarvan bekend is dat ze krachtige antioxiderende eigenschappen hebben

Interessant is dat de bloemen niet het enige deel van paardenbloem zijn dat kan worden gegeten. In feite kan van elk deel van deze zogenaamde onkruid genoten worden – inclusief de wortels, stengels en bladeren.

Er zijn eindeloze mogelijkheden om paardenbloem te eten. De bloemen kunnen rauw worden gegeten, alleen of in een salade. Ze kunnen worden gepaneerd en gebakken of worden gebruikt om gelei en wijn van te maken.

De wortels zijn vaak doordrenkt om thee te maken, terwijl de blaadjes rauw kunnen worden gegeten als salade of als broodbeleg. Ze kunnen ook worden gekookt in stoofschotels of elk ander gerecht dat stevige groenten nodig heeft.

3. Oost-Indische Kers

Ooste indische Kers

Oost-Indische kers is een culinaire favoriet vanwege de felgekleurde bloesems en de unieke, hartige smaak.

Zowel de bladeren als de bloemen van Oost-Indische kers zijn eetbaar en kunnen gekookt of rauw worden gegeten. Ze hebben een peperig, licht pittig smaakprofiel, hoewel de bloesems zelf milder zijn dan de bladeren.

De trechtervormige bloemen zijn meestal feloranje, rood of geel. Ze vormen een prachtige garnituur voor taarten, gebak en salades.

De bladeren zijn rond en lijken op kleine waterlelies. Ze zijn zacht genoeg om te gebruiken bij salades of gemengd met pesto.

Oost-Indische kers is niet alleen een veelzijdig en opvallend ingrediënt, maar ook voedzaam – het bevat een verscheidenheid aan mineralen en gezondheidsbevorderende stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten

4. Starflower

Starflower

Starflower is een kruid dat delicate, stervormige bloemen produceert. De bloesems zijn meestal blauw, maar kunnen ook wit of roze zijn.

In de kruidengeneeskunde wordt starflower gebruikt voor de behandeling van kleine aandoeningen, zoals keelpijn of hoesten. Onderzoek om de werkzaamheid als medische therapie te ondersteunen is echter schaars.

In de keuken is er geen gebrek aan manieren om starflower te gebruiken, omdat zowel de bloemen als de bladeren eetbaar zijn. De bloemen worden vaak beschreven als een lichtzoete smaak die doet denken aan komkommer en honing.

De bloemen kunnen vers worden gegeten in een salade of als garnering voor desserts en cocktails – of ze kunnen worden gekookt en toegevoegd aan soepen, sauzen of  pasta vullingen. Starflower kan ook worden geserveerd als een op zichzelf staand plantaardig bijgerecht.

5.Kamperfoelie

Kamperfoelie

Er bestaan bijna 200 soorten kamperfoelie, maar de meest voorkomende zijn de Japanse en de hout-variëteiten. De geurige bloesems, typisch lichtgeel of wit, bevatten nectar die rechtstreeks uit de bloem kan worden gegeten.

Kamperfoelie is eeuwenlang van vitaal belang geweest voor de traditionele Chinese geneeskunde.

De bloemen en hun extracten worden ingenomen of op de huid aangebracht om verschillende ontstekingsaandoeningen te behandelen. 

De werkzaamheid als medicinale therapie voor de mens blijft echter wetenschappelijk niet bewezen. In de culinaire wereld wordt kamperfoelie meestal gebruikt om thee of een geurige, smaakvolle siroop te maken.

Je kunt de siroop gebruiken om ijsthee, limonade, yoghurt en sorbet te zoeten of als suikervervanger in snelle broodrecepten.

Hoewel de kamperfoelie-bloem en de nectar volkomen veilig zijn om te eten, merk op dat de bessen van sommige soorten giftig kunnen zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen

6. Lavendel

Lavendel

Lavendel is een houtachtig, bloemig kruid dat oorspronkelijk werd gekweekt in delen van Noord-Afrika en de Middellandse Zee. De paarse bloemen zijn erg klein maar overvloedig.

Lavendel is waarschijnlijk het best bekend om zijn kenmerkende geur, die geprezen wordt om zijn kalmerende effecten

De combinatie van kleur en aroma maakt lavendel een bijzonder wenselijke toevoeging aan een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder gebakken goederen, doordrenkte siropen, likeuren, kruidenthee en kruidenmengsels.

De smaak past goed bij zowel zoete als hartige ingrediënten, waaronder citrus, bessen, rozemarijn, salie, tijm en chocolade.

Als je met lavendel kookt, kun je het beste beginnen met een kleine hoeveelheid en langzaam verhogen totdat je de gewenste smaak bereikt, omdat het snel overweldigend kan worden.

7. Rozen

rozen

Er zijn meer dan 150 soorten rozen verkrijgbaar in bijna elke denkbare maat en kleur. Het beste is dat ze allemaal eetbaar zijn. Maar rozen smaken niet allemaal hetzelfde.

Een goede vuistregel voor het kiezen van een smaakvolle roos is dat als hij lekker ruikt, hij waarschijnlijk ook goed zal smaken. Eet echter alleen de bloembladen, omdat de bladeren en stengels geen erg smakelijke snack zijn.

Rozenblaadjes hebben een zeer aromatische, bloemige en licht zoete smaak.

Ze kunnen rauw worden gegeten, gemengd in verschillende fruit- of groene salades of gedroogd en toegevoegd aan granola of gemengde kruiden.

Verse rozenblaadjes kunnen ook worden gemixed en aan vloeistof worden toegevoegd om met rozen doordrenkte dranken, jam en gelei te creëren. Gehakte rozenblaadjes toegevoegd aan suiker of boter geven een uniek tintje aan verder gewone ingrediënten.

Net als veel andere eetbare bloemen, kunnen rozen gezondheidsvoordelen bieden. Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde verbindingen in rozen een rol kunnen spelen bij het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning

8. Postelein

postelein

Postelein is een vetplant die kleine, gele bloemen en dikke, vlezige bladeren produceert – beide zijn eetbaar en kunnen gekookt of rauw worden gegeten.

Historisch gezien werd postelein niet waardevoller geacht dan een onkruid. Deze kleine plant is echter onlangs enorm populair geworden vanwege het rijke gehalte aan voedingsstoffen.

Het is gevuld met vitamines, mineralen en antioxidanten, maar de grootste aanspraak is het omega-3 vetgehalte. Postelein biedt zelfs meer omega-3 vetzuren dan bijna elke andere groente in zijn soort

De bloemen en bladeren van postelein kunnen rauw worden geserveerd in veel salades en sandwiches. Ze kunnen ook worden gebakken of gestoomd met andere groenten als bijgerecht of worden toegevoegd aan uw favoriete soepen. 

9. Zomerpompoen

Als je ooit zomerpompoen in je tuin hebt gekweekt, ben je je waarschijnlijk bewust van hun delicate bloemen. Je weet echter misschien niet dat deze bloemen net zo eetbaar zijn als de pompoen zelf.

Hoewel deze bloesems zich vormen op alle soorten zomerpompoen, komen de meest populaire courgette. Courgettebloemen zijn heldergeel met een lange, ronde klokvorm.

Deze bloemen kunnen rauw worden gegeten als garnering of gehakt en toegevoegd aan salades. Als je je  avontuurlijk voelt, is een andere heerlijke optie om de bloesems te vullen met gekruide kazen en te bakken of te bakken totdat de delicate bloembladen knapperig worden.

Je hoeft je pompoenoogst niet op te offeren om van de bloemen te genieten. Alleen de vrouwelijke bloesems kunnen in pompoen veranderen, dus blijf bij het eten van de mannelijke bloem om een ​​volledige oogst te garanderen

De mannelijke bloemen hebben een lange, dunne stengel en groeien meestal rond de buitenranden van de plant. Vrouwelijke bloemen groeien meestal dichter bij het midden van de plant en hebben een kleine, bolvormige vrucht aan de voet van de bloesem, waar deze de stengel raakt.

10. Kamille

Kamille

Kamille is een bloemig kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de keuken en traditionele geneeskunde.

Medicinaal wordt kamille vaak geconsumeerd om angst te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

De bloemen lijken veel op madeliefjes, zij het veel kleiner. Ze geven een licht zoete, aardse smaak aan het voedsel waarmee ze worden gekookt.

De meeste recepten vragen om het verwarmen van de bloemen in een vloeistof om hun smaken en bioactieve stoffen te extraheren. De bladeren en bloemen worden meestal eerst gedroogd, maar kunnen ook vers worden gebruikt.

Hoewel de bloesems meestal worden gebruikt voor kamille-thee, kunnen ze ook siropen of andere infusen maken voor gebak…, smoothies of desserts.

11.Viooltjes

viooltjes

Al heel aangenaam om naar te kijken als gewone bloem, viooltjes zijn even aangenaam om te eten.

Viooltjes hebben kleine bloesems met een diameter van ongeveer 5–8 cm. Ze zijn er in vele kleuren, maar de kleuren paars, blauw en geel komen het meest voor. Ze hebben vijf overlappende bloembladen met een donker gebied in het midden dat lijkt op een inktvlek.

Viooltjes hebben meestal een milde, frisse en licht bloemige smaak – hoewel er enige smaakvariatie is, afhankelijk van het type.

Omdat viooltjes zoveel kleurvariaties kunnen hebben, vormen ze een uitstekende decoratieve toevoeging aan desserts, zoals gebak, cake en koekjes. 

Voor een eenvoudigere bereiding kunnen viooltjes fijn worden gehakt en toegevoegd aan een eenvoudige groene salade voor een vleugje kleur en textuur.

Behalve dat het een unieke toevoeging aan een maaltijd is, zijn viooltjes ook een rijke bron van verschillende krachtige plantaardige stoffen waarvan bekend is dat ze antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben

12. Goudsbloem

Een gemakkelijke en productieve eetbare bloem die gemakkelijk uit zaad in de tuin kan worden gekweekt. 

Scheid de bloembladen van het midden van de bloem en strooi de bloembladen in salades. Kleuren variëren van puur geel tot oranje en rood. 

Verwijder gebruikte bloemen en de planten bloeien continu van de vroege zomer tot de late herfst.

Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het ons weten in de comments!

0 0 vote
Article Rating
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments